Cine a fost Carol Davila
Carol Davila, pe numele adevarat Carlos Antonio Francesco D’Avila (Charles Davilla) (n. 1828, Parma, Italia – d. 24 august 1884, Bucuresti) a fost un medic si farmacist român, de origine franceza, nascut în Italia, cu studii în Germania si Franta.
Urmeaza Facultatea de Medicina din Paris, pe care o absolva în februarie 1853. Soseste în România la 13 martie 1853, la nici 25 de ani, dupa ce si-a dat doctoratul la Paris si dupa ce a ajutat la stingerea epidemiei de holera din 1849, în Champagne si Cher. Ar fi trebuit sa stea în Valahia doar 3 ani dar sta pâna la sfârsitul vietii. A venit înca din 1853 în Bucuresti, invitat de domnul Barbu Stirbei, pentru a organiza serviciul sanitar. A contribuit fundamental la organizarea învatamântului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti. În 1860 a fost ridicat la rangul de general. A organizat serviciul românesc de ambulante, care s-a distins apoi în timpul Razboiului de Independenta. Modeleaza viata medicala sub patru domni, dintre care trei îi devin prieteni. În Bucuresti, la sosire, impresioneaza pe Voda Barbu Stirbei când se prezinta dupa trei zile cu rezultatele unei prime inspectii sanitare si cu proiecte de reforma. Al doilea domn pe care îl câstiga Davila de partea lui este Alexandru Ioan Cuza. Azilului sau de orfane, întemeiat la Bucuresti, îi da numele Elena Doamna, dupa sotia lui Cuza. De acest azil s-a ocupat îndeaproape si Regina Elisabeta. Al treilea domn este Carol, sub a carui protectie îsi desavârseste în cea mai mare masura opera.
Ca urmare a implicatiilor sale in viata stiintifica medicala, au aparut mai multe asociatii stiintifice în România: Societate Medicala (1857), Societatea de Cruce Rosie (1876), Societatea de Stiinte Naturale (1876). Cu ajutorul lui, doua reviste medicale au vazut lumina tiparului: Registrul medical (1862) si Monitorul medical (1865). In timpul Razboiului de Independenta (1877-1878) a fost Sef al serviciului sanitar al armatei.
Davila este, de asemenea, creditat cu inventarea tincturei Davila, pentru tratamentul de holera, o solutie orala bazata pe opioid pentru tratamentul simptomatic al diareei.
Prima locuinta a emeritului, a fost undeva pe Dambovita, un loc umed si intunecos, care i-a afectat unul din brate din cauza reumatismului. Tot Carol Davila, a fost cel care a introdus consultatiile gratuite in spitale, pentru cei saraci, iar printre altele a facut sa functioneze o scoala de tamplarie pentru surdo-muti.