Instrumentar chirurgical

INSTRUMENTARUL
Instrumentarul reprezinta totalitatea ustensilelor ce se folosesc in scopul examinarilor clinice si de laborator si in scopul tratamentului si ingrijirii bolnavului.
Instrumentele uzuale necesare pentru examinare si tratament sunt confectionate din metale, sticla, cauciuc, materiale plastice etc.
Pastrarea instrumentarului se realizeaza in dulapuri speciale, curatate si protejate astfel pentru a putea fi folosite imediat sau sterilizate in vederea utilizarii lor.

INSTRUMENTARUL NECESAR EXAMINARILOR SI TRATAMENTELOR CURENTE
Instrumente sl materiale pentru precizarea diagnosticului

Spatula linguala (apasatorul de limba) serveste pentru apasarea limbii la examinarea cavitatii bucale si a faringelui. Este formata dintr-o lama lunga de 12- 15 cm prevazuta cu doua unduiri usoare, care-i dau o forma de S.

 

 

Apasatoarele de limba se confectioneaza din otel-carbon sau otel inoxidabil, din plastic, sticla sau lemn. Contactul spatulei cu mucoasa linguala pe o suprafata mai intinsa excita terminatiile nervoase ale acesteia. Din acest motiv, unele spatule linguale sunt prevazute cu o serie de orificii sau sunt confectionate din sarma, formate numai dintr-o margine ingusta de metal, pentru a reduce la minimum suprafata de contact cu limba, in unele cazuri, spatula linguala este indoita in unghi drept, care asigura o mai buna vizibilitate pana in faringe. Se curata dupa fiecare intrebuintare cu apa si detergent cu ajutorul unei perii. Se sterilizeaza prin autoclavare sau la propinel (caldura uscata). Nu se utilizeaza nesterilizate sau de la un pacient la altul.

Pensa de prins limba/„in inima” ajuta la prinderea limbii in cursul unor tratamente si ingrijiri ale cavitatii bucale, faringe, esofag, laringe si uneori in timpul narcozei (anesteziei totale); se sterilizeaza dupa metoda sterilizarii materialelor din metal.

 

 

 

Deschizatorul de gura sau departatorul de maxilare se utilizeaza pentru deschiderea fortata a cavitatii bucale si mentinerea maxilarelor in stare indepartata, in cursul menevrelor de investicatie si de tratament din gura, faringe, esofag, laringe, etc., precum si in caz de nercoza, la nevoie.

 

 

Deschizatorul de gura in esenta este format din doua piese de metal, articulate, care se introduc intre arcadele dentare iar cu ajutorul unui filet sau a unei cremaliere se largeste deschizatura dintre ele, indepartanad prin aceasta arcadele dentare. Suprafata de contact a unor despartitoare de gura este captusita cu cauciuc. Deschizator de gura in forma de spirala din material plastic.

 

Pipa Guedel poate fi folosita pentru orice pacient inconstient, rolul ei fiind mentinerea libera a cailor aeriene superioare. Pipa de marime corespunzatoare si corect introdusa va apasa baza limbii impiedicand caderea acesteia in spate, spre faringele posterior.

 

 

Dispozitiv respiratie gura la gura.

 

 

Stetoscopul biauricular se foloseste la auscultatia zgomotelor produse in interiorul organismului prin frictionare normala sau patologica a unor organe (inima, plamâni, artere). Stetoscopul amplifica sunetul produs de organism, in functie de locul in care este plasat pe pacient, si elimina zgomotul de fond ce vine din mediul inconjurator prin introducerea in urechile doctorului a celor doua brate terminale. Capatul ce se pune pe pacient este format din doua parti, care au roluri diferite: diafragma, ce preia sunetele de frecvente mai mai si clopotul ce preia frecvente mai joase. Dupa fiecare intrebuintare se sterg olivele cu un tampon imbibat in alcool. Nu se sterilizeaza; se pastreaza in dulap.

Stetoscopul monoauricular/obstetrical se foloseste pentru ascultarea BCF (bataile cardiace fetale pe parcursul sarcinii). Se sterge cu un tampon imbibat in alcool; se pastreaza in dulapul cu instrumente.

 

 

 

Termometrul medical este un termometru maximal gradat cu scara Celsius, de la 34,5 pana la 42, in zecimi de grade, fiind instrumente folosite pentru masurarea temperaturii corpului uman.
Tipologic, ele sunt astfel construite incât faciliteaza masurarea temperaturii:
– prin introducere (partiala) in cavitatea bucala (gura) – masurare orala a temperaturii;
– prin punere la subsuoara (axila) – masurare axilara a temperaturii;
– prin introducere in rect prin anus – masurare rectala a temperaturii.

Termometrul traditional este construit dintr-un tub de sticla ingust (profil capilar) cu un bulb, care la capatul bulbului contin lichid. Lichidul se poate extinde (dilata) uniform si corelat in functie de cresterea temperaturii in mediul ambiant, si (cu oarecare inertie, intârziere) a termometrului propriu zis. Tubul de sticla este gradat in lungul sau cu diviziuni de grade (de temperatura) si zecimi (1/10 °C) de grad. Alte tipuri de termometre: termometru electronic.

Aparat de tensiune cu mercur, electronic, cu manometru folosite pentru masurarea tensiunii arteriale.

 

 

 

 

Panglica metrica se foloseste pentru masurarea circumferintelor toracelui, abdomenului, cap, membre.

 

 

 

Ciocanul de reflexe se utilizeaza la examinarea reflexelor neurologice (osteotendinoase). Modelul pentru adulti este cu maner metalic mai lung, la care se adapteaza ciocanul propriu-zis din cauciuc tare. Modelul pentru copii este mai mic, format in intregime din metal, dar cu garnituri de cauciuc la suprafetele de lovire. Se curata periodic prin stergere cu un tampon imbibat in alcool.

Oglinda frontala – datorita posibilitatilor de iluminare prin reflexie, se utilizeaza in ORL pentru examinarea foselor nazale, faringe, laringe. Are o forma rotunda, cu suprafata concava, cu o distanta focala de 15 cm, fiind prevazuta la centru cu un orificiu pentru vizibilitatea examinatorului. Se articuleaza cu o banda de metal plastic reglabil, cu care se fixeaza pe cap. Se sterge periodic oglinda, cercul din material plastic, se pastreaza in dulap protejata de un capac de aluminiu.

Diapazon calibrat serveste pentru cercetarea sensibilitatii vibratorii.

 

 

 

Speculul nazal serveste la largirea orificiilor nazale in examinarea regiunilor profunde ale cavitatii nazale; dupa fiecare utilizare se spala, se curata, se dezinfecteaza, se sterilizeaza si se pastreaza in cutia cu instrumente, daca e steril, sau in dulapul cu instrumente daca nu e steril.

 

 

Speculul auricular serveste la examinarea conductului auditiv extern si a timpanului; se spala, se dezinfecteaza dupa fiecare intrebuintare, se sterilizeaza dupa metoda sterilizarii materialelor din metal.

 

 

Pelvimetrul este un compas metalic fin polizat, cu doua brate ovale, lungi de 40 cm, articulate la extremitatea superioarautilizat pentru a masura diametrul bazinului femeilor gravide. La 10 cm de la axul de articulatie se gaseste o scara gradata de la 0 la 50 cd pe care se pot citi deschizaturile bratelor.

 

 

Histerometrul permite masurarea dimensiunii cavitatii uterine si orienteaza asupra directiei axului acesteia.

Valve vaginale se folosec in obstetrica – ginecologie pentru examinari, tratamente pentru indepartarea peretilor vaginali si unele interventii chirurgicale de specialitate.

 

Valvele vaginale au forma dreptunghiulara si sunt:
valve simple – sunt canelate la una din ramuri iar la celalalt capat fiind mânerul;

 

 

 


valve duble – sub forma de U, sunt canelate la ambele extremitati fiind apucate de la mijloc;
Se spala si se dezinfecteaza dupa folosire.

 

 

 

Speculul vaginal bivalv – (valvele pot fi reunite câte 2, in acest caz vorbim de specul vaginal bivalv, deschizatura dintre cele doua ramuri canelate poate fi marita sau micsiorata cu ajutorul unui dispozitiv filetant fixând distanta dorita) are aceleasi utilizari ca si valva vaginala fiind supus la aceleasi metodede utilizare, curatare si pastrare.

Mânusile de cauciuc – servesc pentru izolarea mâinii de mediul inconjurator atât pentru protejarea bolnavului cât si a personalului sanitar in vehicularea infectiilor. Se confectioneaza din cauciuc fin si rezistent, care se muleaza perfect pe mâna permitând executarea oricarei manopere. Se utilizeaza in stare sterila.
Pensa simpla este o parghie de grad III care serveste pentru prinderea si manipularea obiectelor sau tesuturilor. Ea este formata din doua brate metalice sudate la una din extremitati. Dupa destinatie ele au diferite forme.

Pensele anatomice au la capetele de apucare in partea interioara, mici crestaturi care intra exact in santurile corespunzatoare in partea opusa. Pensele anatomice sunt de dimensiuni variabile intre 10 si 30 cm. Ele se folosesc pentru apucarea tesuturilor mai fine, scoaterea firelor, extragerea tampoanelor, manipularea unor obiecte ca ace de seringa, tampoane de vata, etc.

 

Pensele chirurgicale au in loc de crestaturi, pe partea interioara a extremitatilor, dinti lungi de cca. 2 mm. Marimea lor variaza intre 10 si 20 cm. Sunt folosite pentru apucarea tesuturilor, pentru sustinerea marginilor plagilor in timpul suturarii, etc.

 

 

Pensa linguala se foloseste in starile de inconstienta, coma, narcoza, pentru a apuca si a trage limba inainte daca aceasta ar cadea inapoi, provocand tulburari de respiratie.
Pensa ginecologica are diferite variante, cea mai folofita este pensa cu dinti ascutiti, care se imbuca perfect cand cremaliera este fixata pe ultimul dinte. Este destinata apucarii si tragerii inainte a colului uterin, de aceea are o lungime de cca. 30 cm.

Pensele hemostatice sunt folosite pentru comprimarea vaselor traumatizate, sangerande, insa au o larga aplicare si in tehnica tratamentului cu perfuzii, transfuzii, etc.

 

 

 

 

Pense Pean (cea mai folosita in chirurgie) sunt autostatice iar ramurile lor nu au dinti motiv pentru care se folosesc la hemostaza unor vase mici, sunt drepte, curbe, de diferite marimi, se folosesc si in efectuarea transfuziilor, perfuziilor.

 

 

Pensele Kocher au la capatul ramurilor trei “dinti” care se intrepatrund. Sunt pense mai robuste fiind destinate hemostazei unor vase mai importante si sunt mai putin traumatizante pentru tesuturi slab vacularizate (aponevroze). Pensele Kocher pot fi si ele drepte sau curbe si pot avea diferite lungimi.

 

 

Pensa Mosquito dreapta sau curba – pensarea vaselor si a tesuturilor deosebit de fine cu traumatizare minimã.

 

 

 

 

Pensa Miculitz – asemenea pensei Kocher de dimensiuni mult mai mari folosita la hemostaza vaselor mari.

 

 

 

Pensele Jones si Carabus – servesc la pensarea pe piele a campurilor de operatii sterile cu scopul de a delimita campul operator.

 

 

 

 

 

 

Foarfece chirurgicale care pot fi drepte sau curbe, de diferite dimensiuni, cu vârfurile ascuþite sau boante, fiind adaptate diferitelor manevre chirurgicale (disectie, sectiuni ale unor elemente fine sau dure, lucrul in profunzime sau la suprafata, etc.). Unele foarfece sunt demontabile fiind asamblate cu articulatii cu pivoti sau cu sant, aceasta permite ca dupa folosire sa se curete bine. Foarfecele pentru taiat pansamentele se intrebuinteaza mai ales in sala de pansamente, bratele sunt articulate printr-un pivot. Bratul inferior este mai lung decat celalalt, avand extremitatea aplatizata, rotunjita.

 

 

 

 

Ciupitor de oase sunt dispozitive sterile sau non-sterile, utilizate in cursul interventiilor de ortopedie, traumatologie sau pentru eliminarea de crize osoase. Ele sunt de obicei realizate din otel inoxidabil. Sunt clesti, care in general au maner plat, uneori, cu un dispozitiv de blocare in rack sau surub. Pentru alte tipuri este inelul de prindere cu suport. Portiunea distala poate fi drepta, curba sau inclinata cu muscatura dintata. In unele tipuri de clesti, muscatura are amplitudine variabila.

 

Bisturiul este un instrument destinat sectionarii tesuturilor, este alcatuit din maner si lama. Prezenta diferite forme ale lamei: convexa, dreapta (ascutita), in forma de secera, etc.
 Bisturiul cu lama drepta este folosit cu predilectie in punctii si debridari; cel cu lama curba sau convexa, este cel cu care se realizeaza inciziile lungi, etc.
Astazi se folosesc bisturie cu lama de unica folosinta sau bisturie de unica folosinta. Modul de manevrare a bisturiului poate fi: ca un arcus de vioara (pentru incizii foarte fine, lungi, pe tesuturi foarte moi), ca un instrument de scris (pentru incizii scurte si precise, pentru teritorii mai putin dure), ca un cutit de masa (pentru incizii lungi, compuse, pentru teritorii mai dure), ca un cutit de taiat paine (pentru tesuturi mai dure si incizii mai complexe), ca un pumnal (pentru punctii), ca un instrument pentru curatat cartofi (pentru incizii pe formatiuni de forma rotunda), cu lama in sus, ca un cutit de taiat foile unei carti (pentru incizia peritoneului).
 Bisturiul butonat prezinta o lama lunga si un buton in varf. Poate fi drept sau curb. Se introduce pe sub tendon, se rasuceste cu 90 de grade si, printr-o miscare de basculare, se sectioneaza tendonul.
Bisturiul curb de deget este folosit in obstetrica pentru sectionarea intrauterina a fetusilor morti, mumifiati, urmata de extragerea lor pe cale vaginala.

 

 

Sondele sunt instrumende destinate pentru explorarea conductelor si traiectelor pre sau neoformate, pentru evacuarea continutului unor organe cavitare sau pentru introducerea in acestea a unor medicamente.

 

 

 

Sonda canelata are formã unui jgheab folosit ca ghidaj in timpul inciziei peritoneului pentru protejarea viscerelor abdominale de eventuale incizii accidentale.

 

 

 

 

Sonda butonata seamana cu o sarma prevazuta cu cate un buton la fiecare capat, sau cu o ureche ovala la una din extremitati. Se utilizeaza pentru explorarea fistulelor si efectuarea tamponarilor.

 

 

 

Sondele uretrale sunt folosite la evacuarea vezicii urinare, la spalarea vezicala precum si la drenarea vezicii, dar gasesc o larga utilizare si in alte ramuri ale ingrijirii bolnavilor.

 

 

Sonda Nelaton are o forma dreapta cu varful plin si orificii laterale, unice sau multiple, folosita mai des pentru cateterismul vezical la femeie dar si la barbat.

 

 

 

Sondele Tieman cilindroconice cu varful drept sau cudat. Ambele au extremitatea vezicala efilata. Utilizate cu precadere pentru cateterismul uretrei masculine, cu mentiunea ca cea cudata respecta mai bine curburile uretrei masculine.

Sonda Foley este cea mai utilizata sonda pentru drenajul vezicii urinare si care are doua lumene: unul pentru circulatia urinii, celalalt pentru umflarea balonasului. Capul sondei, extremitatea vezicala, poate avea diferite forme: cilindirce, cu carja, cilindrocoide, etc. Balonasul poate avea capacitate diferita.

Sonda Peezer folosita la evacuarea vezicii urinare la femei,rectilinie sau in unghi drept. Este prevazuta la cap cu o ciuperca de cauciuc cu fante laterale. Aceasta asigura functia autostatica.

 

 

 

Sonda Casper poate sa fie rectilinie sau in unghi drept, e prevazuta la cap cu o ciuperca de cauciuc cu fante mult largite. Utilizata pentru cateterizarea uretrei feminine prin intinderea ciupercii cu un mandren metalic. Utilitatea ei maxima este reprezentata de cistostomie si nefrostomie. Se poate utiliza si pentru gastrostomii.

Sonda Chevassu are la extremitatea ureterala o oliva tronconica perforata in cap, ce nu permite scurgerea pe langa ea. Se utilizeaza la uretropielografia retrograda.

Sonda Cook autostatica (pig tail) Prezinta un segment cilindric, iar capetele descriu doua volute ce realizeaza fixarea in bazinet si vezica. Este o sonda pieloureterovezicala autostatica. Se mentine pe un mandren metalic care ii confera caracterul rectiliniu, apoi, dupa intubatia anterograda sau retrograda a ureterului, acesta se extrage, iar sonda descrie cele 2 volute autostatice in vezica si bazinet.

Sonda cu dublu curent (ex. Sonda Helmstein) sunt sonde operatorii folosite in scop hemostatic cu balonasul mare de 40-50-80 cm3, sunt mai rigide, pentru a nu-si modifica lumenul prin intindere. Au trei cai: una pentru drenaj urinar, una prin care se introduce lichid de spalare in vezica, una pentru umflarea balonului autostatic. Utilizate in principal dupa chirurgia prostatei sau a tumorilor vezicale in care exista un risc de hematurie. Pentru dilutia sangelui in vezica, ce ar forma cheaguri si ar bloca sonda, se introduce lichid steril de spalare. Balonasul se foloseste in scop hemostatic, prin tractiunea sondei si autostatic.

Sondele gastrice sunt tuburi de cauciuc sau de material plastic, lungi de 75-100 cm cu un diametru de 8-12 mm, cu unul din capete inchis si rotunjit, avand orificiile de deschidere asezate lateral, in apropierea varfului. La 45 cm de la acest capat, tubul este marcat, iar cand marcajul ajunge la arcada dentara, extremitatea sondei se gaseste in stomac. Se utilizeaza pentru evacuarea continutului stomacal si spalatura gastrica. Ele nu pot fi lasate pe loc, pentru aspirarea continua a continutului stomacal, din cauza grosimii lor si a materialului din care sunt confectionate, provocand repede escare de decubit.

Sonda Faucher folosita pentru aspiraþie nazo-gastricala evacuarea conþinutului stomacal in vederea spalaturii gastrice.

 

 

 

Sonda Levin este confectionata din material plastic, pe care organismul o tolereaza mai bine decat sondele din cauciuc si astfel poate fi mentinuta pe loc. Este flexibila si poarta indicatoare circulare.

 

Sonda Blackmoore cu dublu balonas realizarea de hemostazei în hemoragia digestiva superioara prin ruptura varicelor esofagiene.
Sondele duodenale sunt mult mai subtiri, foarte flexibile pentru a se putea adapta la curburile stomacului si duodenului.

Sonda Einhorn folosita pentrusondaj duodenal si alimentaþie artificiala, are o lungime de 150 cm, cu un diametru de 4-5 mm. La extremitatea care se introduce in duoden este fixata o piesa metalica, ovalara, demontabila, numita oliva, care este prevazuta cu numeroase orificii laterale. Sonda este marcata din 5 in 5 cm.

 

Departatoare abdominale Fritsch, Kocher, Volkmann, autostatice, Juvara folosesc la indepartarea tesuturilor organelor si a avea un camp operator suficient de larg pentru a proteja unele tesuturi in timpul interventiei chirurgicale.

 

 

 

Casolete sunt cutii din metal folosite în sterilizare si pentru pãstrarea materialelor sterile (materiale textile);

 

 

 

 

Tavita renala este o tava in forma de rinichi cu marginile rotunjite. Forma sa asigura adaptabilitatea pe regiunile curbe ale corpului, din care motiv poate fi folosita la sondaje, pentru colectarea salivei, la captarea varsaturilor, precum si pentru strangerea tampoanelor, pansamentelor si instrumentelor intrebuintate.

 

 

Tuburile de cauciuc sunt folosite ca accesorii pentru diverse dispozitive. Sunt fabricate din cauciuc de buna calitate, cu un diametru interior care variaza de la 1 la 6 mm, avand peretii de diferite grosimi. Tuburile de cauciuc sunt folosite la irigatoare, la aparate de transfuzii, perfuzii, la aspiratia secretiilor, drenaje etc. Tubul de cauciuc de buna calitate trebuie sa fie elastic, fara fisuri. La numeroase dispozitive ele se inlocuiesc cu tuburi de material plastic.
Tuburile de sticla au diametre diferite si sunt utilizate pentru a face legatura intre tuburile de cauciuc, pentru confectionarea pipetelor, sifoanelor etc.

Pipetele sunt tuburi de sticla cu o extremitate efilata. Pipetele cele mai simple sunt picuratoarele normale. Ele sunt formate dintr-un tub de sticla lung de 5-6 cm, subtiat la una din extremitati. Diametrul varfului pipetei este de 1 mm. La celalalt capat, pipeta este prevazuta cu o mica para de cauciuc, cu ajutorul careia se aspira si se picura diferite solutii in ochi, nas si urechi. O astfel de pipeta aspira 10-12 picaturi. Aspirarea lichidelor trebuie facuta cu atentie, sa nu intre in para de cauciuc, care poate fi atacata si distrusa.
Instrumente pentru injectii si punctii.

Seringile sunt instrumente care servesc pentru injectarea solutiilor medicamentoase sau aspirarea produselor fiziologice sau patologice din organismul uman.
Seringa este formata din corp (cilindru gradat), piston, ambou. Pe ambou se fixeaza acul de injectie. La seringi mai mici amboul este central, insa la cele cu capacitate mai mare el se plaseaza adesea excentric, pentru a usura patrunderea cu acul in vasele sanguine.

Acele de seringa sunt tuburi metalice fine si subtiri, adaptabile la amboul seringilor, Acele sunt de diferite grosimi si lungimi. Grosimea acului este determinata de calibrul lui. Calibrul se exprima in unitati de masura G (= gauge), iar diametrul exterior in mm si zecimi de mm, cele doua valori fiind exprimate in cifre invers proportionale. Fiecare diametru de ac avand o culoare asociata.
Albastru = 0,6 mm
Fumuriu = 0,7 mm
Verde = 0,8 mm
Portocaliu = 1,0 mm
Galben = 1,1 mm
Roz = 1,2 mm