K

Kaposi Juliusberg (sindrom al lui) – boala cauzata de contaminarea cu virus herpetic a unui sugar atins de o eczema intinsa. Sindromul lui Kaposi-Juliusberg se caracterizeaza prin pustule adesea hemoragice care se intind rapid de pe fata pe intregul corp. Starea generala a copilului este alterata, febra este ridicata.
Tratament si prevenire – tratamentul este urgent si necesita spitalizarea copilului si medicatie antivirala (aciclovir). Vindecarea este rapida. Prevenirea consta, in principal, in impiedicarea oricarei persoane afectate de un herpes bucal (buton de febra) sa aiba vreun contact cu un sugar suferind de eczema.
Karman (metoda a lui) – Metoda de aspiratie a continutului uterin. Metoda lui Karman este indicata pentru a goli continutul uterin fie cu ocazia unei intreruperi voluntare a cursului sarcinii, fie dupa un avort spontan incomplet.
Kawasaki (sindrom a lui) – boala inflamatorie febrila legata de o disfunctie imunitara.
SINONIM: sindrom adenocutaneomucos. In 80% dintre cazuri, sindromul lui Kawasaki afecteaza copiii mai mici de 5 ani.
Cauzele precise ale bolii sunt inca necunoscute. Boala se manifesta printr-o febra ridicata care dureaza mai mult de cinci zile, o conjunctivita, o inflamatie a buzelor, a gurii si a faringelui, o inrosire sau un edem al degetelor de la maini si de la picioare. In a cincia zi de boala apar diferite eruptii.
In timpul primei faze, trebuie administrata aspirina timp de cel putin doua saptamani. In timpul convalescentei, care incepe in medie dupa 10-15 zile de la debutul bolii, este continuat tratamentul cu aspirina.